TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKONGSI

KELUMPUHAN SEMANGAT SUNNAH MENZIARAH


Era "Facebook-isasi" telah melumpuhkan semangat ziarah menziarahi sesama jiran tetangga apatah lagi sanak saudara dan sahabat handai yang tinggal jauh nun di seberang. Kecanggihan telefon pun sudah diatasi dengan ledakan fenomena "Facebook-isasi" ini.

Jangan terperanjat, nak cakap dengan roommate yang biliknya hanya sekangkang kera pun hanya dengan berFacebook. Sebab apa?

Malas.

Maka dengan itu berjayalah serangan propaganda Yahudi dengan menghancurkan kekuatan ukhwah umat islam. Facebook hanya menjadi asbab kehancuran rumahtangga apabila si isteri mengata suaminya di Facebook. Si adik bergaduh dengan kakaknya hanya kerana menekan butang dislike di gambar kakaknya. Dua hati bercekau dek salah faham yang wujud ketika orang luar me"like" dan mengomen di wallnya.

Dengan "malapetaka" kecerdikan manusia mencipta LRT, rapidKL, bas, kereta api, kereta dan kapal terbang, apa yang kita mampu adalah sekadar menziarahi wall Facebook teman kita.

"Bro! Lama tak jumpa. Ape cite skang?"

Sekali mungkin tidak mengapa. Jika berkali-kali? Jika semua orang begitu? Maka untuk apakah kenderaan diciptakan? Bertambah seksa lagi, Facebook telah menyediakan perkhidmatan video online yang boleh dilihat di mana-mana sekalipun di ceruk-ceruk kampung.

Jadi, bila masa nak balik kampung halaman? Mak ayah terkenang anak di perantauan menanti sekujur tubuh untuk dipeluk, dicium, dimesra, diajak berbual dan menemani hari-hari tuanya sebelum kubur memanggil.
SUNNAH YANG SEMAKIN DILUPAKAN

Menziarahi orang sakit adalah sunat dan digalakkan oleh Islam. Amalan ziarah sesama Islam dituntut dilakukan pada bila-bila masa bukan hanya sekadar pada masa sakit sahaja atau Hari Raya. Sabda Baginda Rasulullah SAW :

Abu Hurairah RA meriwayatkan: “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Kewajipan seorang muslim terhadap seorang muslim yang lainnya lima perkara, iaitu : Menjawab salam, menziarahi orang sakit, mengiringi jenazah (ke tanah perkuburan), memenuhi jemputan dan mendoakan orang yang bersin.” [HR Bukhari &Muslim]

Sabda Rasulullah SAW lagi :

“Sesiapa yang menziarahi saudara se-Islamnya yang sakit, seolah-olah dia berada dalam ‘Kharfah’ sehinggalah dia pulang.” 
Baginda ditanya : “Wahai Rasulullah, apakah yang dimaksud dengan ‘Kharfah’ itu?” 
Rasulullah SAW bersabda : “Iaitu kebun di syurga (yang penuh dengan buah-buahan yang boleh dipetik pada bila-bila masa)”. [HR Muslim]

Malah tidak cukup dengan menggiurkan buah-buah di syurga, malaikat juga turut mendoakan untuk kerahmatan yang berpanjangan.

Daripada Ali RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda :

“Tiada seorang pun yang menziarahi saudara se-Islamnya yang sakit pada waktu pagi, melainkan 70,000 malaikat mendoakannya untuk mendapat rahmat sehingga ke petang. 
Sekiranya dia menziarahi saudaranya pada waktu petang, maka 70,000 malaikat mendoakannya untuk mendapat rahmat Allah sehingga ke pagi. Dia juga akan mendapat nikmat berupa buah-buahan syurga yang boleh dipetik pada bila-bila masa.” [HR At-Tirmizi: Hasan]

Pemimpin beracuan soleh akan mempamerkan kecirian islam yang sangat "sweet". Bayangkan seorang sultan yang berpakaian zuhud turun menziarahi rakyatnya dengan penuh kasih sayang dan hanya mengharapkan pandangan Allah melebihi segalanya. Itulah kepentingan kuasa. Berdakwah secara halus untuk mengembalikan sunnah dan amalan Nabi yang semakin ditinggalkan kerana dunia.

2 comments:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete

"Allahurobbi..Hakikatnya, sedikit kata-kata dan komen yang berterusan daripada pembaca dan sahabat sekalian sudah mampu memberi semangat dan dorongan kepada penulis yang sedang berperang dengan masa di 'daerah' ini."

THE MOST POPULAR POST