TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKONGSI

SUNGGUH...AKU TAK MENYANGKA

Jom "UPDATE" diri dengan RABBANI. Kalau dah "EXPIRED", "INSTALL" yang baru.

Tatkala kita bekerja keras melihat Islam kembali subur menjadi ustaz kepada alam, terasa begitu sukar Perjalanan. Terasa begitu menginginkan keajaiban. Di situ lah kita harus kembali kepada sifat asas dakwah, iaitu rabbani

Rabbani itu apabila kita meletakkan kebergantungan sepenuhnya kepada Allah, pada masa sama hubungan dengan Dia begitu rapat dan pembersihan hati daripada dosa dan maksiat dilakukan dengan begitu mujahadah. Dan apabila kerabbaniyan itu terbina secara hebat, maka yakinlah bantuan Allah akan tiba.

Itu teori.
Namun bukti terpampang di dalam Al-Quran dan sirah.

Bagaimana Nabi Musa AS berada di hujung daratan bersama pengikutnya apabila dikejar Firaun. Dan Allah memerintahkan agar baginda menghentak tanah, lantas laut merah terbelah dua.

Nah! Itulah bantuan yang tidak disangka-sangka!
Dan itu hanya terjadi apabila perjuangan dilaksanakan oleh Nabi Musa secara habis-habisan. Begitu juga dengan perang badar dan perang mu'tah yang dilihat lahiriah MUSTAHIL untuk tentera Islam menang. Namun disebabkan keimanan dan tawakkal yang begitu hebat, ditambah dengan pembersihan dan taubat yang dahsyat, maka Allah turunkan kemenangan!

Begitu juga kisah Talut dan Jalut yang diceritakan dalam surah Al-Baqarah ayat 246-251. Tentera-tentera Talut yang ditapis dan ditapis dan akhirnya yang tinggal hanyalah mereka yang punya keimanan yang tinggi dan memuncak. Akhirnya kemenangan diperoleh hanya dengan lastik!

Yakinlah!

Al-Haq akan datang dan menang, dan Al-Batil akan tumpas dan berlalu pergi (Al-Israa':81). Tapi jangan dilupa beberapa ayat yang didahulukan sebelum ayat 81 ini. Ada tuntutan-tuntutan sebelum Al-Haq menang, iaitu solat dan tahajjud dan praktikal rabbani itu.

Syadid bukan?

Inilah prinsip kita yang ingin dalam menyampaikan Risalah dan meneruskan sunnah terbesar Ar-Rasul. Menjadi golongan kekasih Dia dan kekasih Ar-Rasul. Justeru kita perlukan bekalan yang banyak untuk memikul beban yang berat ini.

Analogi yang boleh diberikan :

"Kalau nak angkut benda yang berat perlukan pemberat dibelakangnya. Begitu juga kita yang ingin membawa amanah yang berat, sangat memerlukan bekalan yang banyak"

No comments:

Post a Comment

"Allahurobbi..Hakikatnya, sedikit kata-kata dan komen yang berterusan daripada pembaca dan sahabat sekalian sudah mampu memberi semangat dan dorongan kepada penulis yang sedang berperang dengan masa di 'daerah' ini."

THE MOST POPULAR POST