TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKONGSI

JANJI ALLAH ITU BENAR!


Bersangka baik terhadap Allah swt maksudnya menerima apa sahaja yang diberi oleh Allah dengan hati yang redha, yakin semuanya atas dasar kasih sayang Allah yang melimpah ruah, sebagai hambanya. Rugilah kita bersangka buruk terhadap Allah bukan sahaja balasannya buruk malahan di dunia ini kita sukar untuk hidup tenang.

Janji ALLAH itu benar, jika kita yakin dengan kekuasaan Allah yang menjadi pemilik alam dunia dan alam akhirat sepatutnya kita sentiasa bersangka baik terhadap apa sahaja dugaan yang datang tanpa ada sekelumit pun rasa ragu-ragu terhadap kasih sayang Allah yang Maha Suci. Teruskan berdoa dan berusaha kerana jika tidak di dunia pasti ada bahagian kita di akhirat nanti. Yakinlah!

Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu : "Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.Sesungguhnya!

Apa yang anda katakan terhadap diri sendiri jauh lebih penting daripada apa yang orang lain katakan terhadap anda. Oleh itu, katakan sesuatu yang positif kepada diri selalu, itu petanda anda telah bersangka baik terhadap diri sendiri.

Ingatlah, bersangka baik terhadap diri sendiri adalah modal untuk bersangka baik kepada orang lain!

No comments:

Post a Comment

"Allahurobbi..Hakikatnya, sedikit kata-kata dan komen yang berterusan daripada pembaca dan sahabat sekalian sudah mampu memberi semangat dan dorongan kepada penulis yang sedang berperang dengan masa di 'daerah' ini."

THE MOST POPULAR POST