TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKONGSI

KENAPA IC KITA ISLAM?


Persoalan :

1. Mengapa orang islam ada yang bertudung dan ada yang tidak bertudung? Ada yang solat dan ada yang tidak solat?
2. Mengapa agama islam sangat sempurna tetapi tidak penganutnya?
3. Mengapa orang bukan islam tidak tertarik dengan islam sedangkan agama islam cukup indah dan agama yang terbaik dari semua hal?
4. Mengapa islam dipandang enteng dan buruk di mata masyarakat?

Bagi saya persoalan-persoalan ini saling berkait, iaitu menyentuh bab akidah dan iman. Tengok IC agama islam, tengok empunya tiada persis keislamannya. Mengapa?

Kita perlu tanya pada diri semula, "kenapa IC kita islam?"ISLAMNYA KITA

Apabila kita telah dilahirkan dalam Islam, kita telah secara langsung terikat untuk berada di dalam lingkungan agama suci itu, dan menjadi penganutnya hingga hujung nyawa. Ini kerana, Islam adalah agama yang akhir dan benar yang akan membawa penganutnya ke destinasi terakhir yang kekal abadi, syurga.

Sepatutnya kita merasa beruntung apabila dilahirkan dan dibesarkan dalam keluarga Islam, kerana melaluinya kita belajar mengenal Tuhan. Sebagai seorang Islam, kita mempunyai Al-Quran sebagai panduan utama yang merangkumi kesemua perkara dengan lengkap. Kita juga punya hadis-hadis sahih untuk dijadikan pegangan dan tauladan dalam menjalani kehidupan seharian.

Jadi soal mengapa mereka yang telah dilahirkan sebagai Islam tetapi tiada perwatakan sebagai seorang penganut islam sepatutnya difahami. Kerana pada dasarnya agama Islam itu sendiri telah sempurna dan lengkap, seperti firman Allah SWT :

"Dan pada hari ini telah Aku sempurnakan agama kamu, dan Aku redha Islam itu menjadi agamamu" (Al-Maidah:3)

Malah islam sesekali tidak pernah memaksa penganut agama lain untuk memasuki islam. Tidakkah ia melambangkan betapa mulianya agama yang kita anuti?

"Tiada paksaan untuk memasuki Islam" (Al-Baqarah : 256)AGAMA NADI KEHIDUPAN

Agama akan membentuk akidah yang sahih. Agama melatih melalui ibadah yang berterusan dan kesan kehidupan beragamalah akan melahirkan akhlak mulia. Akidah, ibadah dan akhlak merupakan ramuan penting kerana gabungan inilah yang akan membentuk tanggungjawab seorang hamba yang istiqamah dalam mentaati Allah SWT dan Rasul-Nya SAW.

Justeru, kita wajar menjadikan agama sebagai batu asas dalam soal membuat setiap pertimbangan kehidupan. Jika kita salah memilih jalan, maka kita akan tersesat. Segala urusan yang kita lakukan seharian, serba tidak kena.

Sebagai contoh :

Kita selalu dengar cerita pengkhianatan sesama sahabat dalam perniagaan, pekerjaan dan politik. Amat rapuhnya persahabatan jika dibina atas kepentingan diri masing-masing.

Tanpa iman, maka tiada kasih sayang hakiki dalam persahabatan. Carilah iman dan persahabatan atas dasar iman. Jika kita pernah merasai kemanisan iman dan persahabatan atas nama iman, maka kita akan tahu bahawa persahabatan palsu itu rasanya amat pahit dan meloyakan.

Sebab itulah kita sering diingatkan supaya berhati-hati dalam setiap langkah kehidupan. Lahirnya jiwa yang baik akan membawa kebaikan, sebaliknya jiwa yang jahat membawa kemudaratan kepada empunya diri.

Sekejap level high
Sekejap level low.

Memang tidak stabil.
Hakikat Iman manusia ada TURUN NAIKnya

“ Wahai Tuhan yang sentiasa membolak-balikkan hati, Engkau tetapkanlah hati ini di dalam agamaMu ”.  Bila Allah sentiasa di dalam hati, setiap perkara akan menjadi ringan dan mudah. 

READ MORE

DRAFT IDEA : FORUM BLOG "AWESOME"

"Ilmu yang difahami dan diingati akan hilang akhirnya, tetapi ilmu yang DIFAHAMI dan DITULIS, maka yang ditulis akan berkekalan sepanjang zaman (Imam as-Syafie)  
1.Apakah perkembangan diri saudari sebagai seorang pelajar perubatan dan bagaimana saudari membahagikan masa antara pelajaran, ‘blogging’ dan tanggungjawab lain sebagai seorang muslim?

Sekarang saya sedang berpraktikal di Pusat Perubatan UKM (PPUKM) atau lebih dikenali Hospital UKM, Cheras oleh masyarakat setempat. Cintakan universiti bagi saya tidak cukup dengan belajar sahaja. Saya, kita patut menyumbang sesuatu. Jadi selain menjadi pelajar, saya juga aktif berpersatuan dalam Persatuan Mahasiswa UKM (PMUKM) sebagai Exco Kebajikan Fakulti Perubatan PMUKM.

Dalam pengurusan masa pula, apa yang boleh saya kongsikan bersama adalah perkara yang paling penting niat. Minat tanpa niat hanya sia-sia. Niat tanpa minat boleh sahaja menjadi. Jika niat kita hanya suka dan main-main, sesuatu perkara itu tidak akan kekal lama dan boleh jadi membawa kemudharatan seperti leka dengan kewajipan sebagai seorang hamba, pelajar, anak dan sebagainya.

Sebaliknya, jika niat kita benar-benar ikhlas lillahi ta'ala. Jiwa kita tetap, matlamat telah dipasakkan sekuat hati. InsyaAllah Allah akan permudahkan apa jua urusan hamba-Nya. Sama ada untuk berkongsi, meringankan stress, mengajak ke arah kebaikan atau pun berdakwah, blog sememangnya adalah pilihan tepat untuk digilai.

Memetik hadis popular Nabi SAW "Sampaikanlah dariku walau satu ayat!". (Hadith Riwayat Al-Bukhari) Walau satu ayat! Bukankah Nabi kita sendiri telah memberi kata-kata semangat? Mengapa tidak kita sahut?

Walaupun suatu hari, blog kita akan menjadi sarang labah-labah atau sarang tikus menternak. Di atas pacakan azam, di atas dasar kesedaran tanggungjawab beragama, kita akan menulis blog juga, khasnya. Umumnya, tidak kira menulis di Facebook, Twitter, majalah dan sebagainya.2. Pada pandangan saudari, di manakah indahnya Islam sehinggakan saudari sanggup menghabiskan masa untuk menghasilkan blog yang menceritakan tentang Islam itu sendiri?

Indahnya islam kerana sifatnya yang syumul iaitu menyeluruh, tidak hanya tertakhluk kepada ilmu perubatan sahaja. Saya boleh menulis sesuka hati saya. Sama ada luahan hati, motivasi diri, tazkirah, isu semasa sekali pun politik. Dan saya rasa sangat seronok. Bukankah ilmu Allah itu cukup luas?

Bagi sesiapa yang sudah melawat blog saya, pasti tidak percaya atau tertanya-tanya betulkah pemilik blog ini seorang pelajar perubatan? Alhamdulillah, komen saya terima setakat ini sangat memberangsangkan. Ada yang ucapkan tahniah, memberi kata-kata semangat sampai saya jadi teruja dan ada juga berkongsi masalah serta pandangan.

Dengan komen-komen beginilah memberi satu nafas dan dorongan untuk saya terus istiqamah. Saya akan balas komen-komen ini di dalam blog. Adakalanya dalam bentuk cerpen pendek, dialog atau artikel biasa. Yang terpenting saya pasti akan selitkan hadis atau firman walaupun hanya satu. Sebab kata-kata daripada langit tiada tandingnya berbanding kata-kata manusia.

Kita sudah terbiasa dengan tabiat bila ada masalah kita mengadu manusia, sedangkan itu bukan perkara pertama. Bak kata ayat 138, surah al imran " (Al Quran) ini adalah keterangan untuk manusia, sebagai petunjuk dan pengajaran bagi orang-orang yang bertaqwa."

Dan bila membaca ayat-ayat Allah biarpun berkali-kali, percayalah hati pasti menjadi lebih tenang dan terasa sangat aman.


3. Apakah teknik-teknik yang digunakan saudari bagi menyampaikan dakwah melalui penulisan saudari? Dan bagaimana saudari menarik minat remaja dan belia untuk membaca blog saudari?

Tidak banyak teknik yang saya gunakan, cuma saya suka buat poster. Saya mendapat ilham pun melalui gambar. Di sini bukan saya saya sehaja terkesan dengan menggunakan otak kiri dan kanan. Malah pembaca juga tertarik untuk membaca selanjutnya bile nampak poster atau gambar yang sweet, comel, cantik dan kata-kata yang merangsangkan.

Sesuai dengan jiwa remaja, saya sengaja melebihkan artikel tentang cinta, perasaan dan soal hati. Yang mana setiap hari termasuk saya sendiri, kita pasti bermain tentang persoalan-persoalan sebegini. Itu adalah fitrah. Suka atau tidak suka kita perlu terima jiwa kita sentiasa dahagakan peringatan seperti yang termaktub dalam surah al asr "berpesan-pesanlah ke arah kebaikan dengan kesabaran".

Tips termahal, menulis dengan hati bukan sahaja buat diri termotivasi bahkan boleh sahaja mengetuk pintu hati siapa sahaja. Yang tidak bertudung, boleh sahaja bertudung. Yang bertundung pendek, boleh sahaja bertudung labuh. Yang ingin berubah, boleh sahaja terus berubah. Semuanya kerja Allah. Hak insan adalah berdoa, berusaha dan bertawakkal.

Wallahu'alam.

READ MORE

KUATKAN HATI INI YA ALLAH


Hidup ini ada kalanya susah untuk memujuk hati. Bukan memujuk hati orang tetapi hati sendiri. Sebab antara kehendak hati dan akal saling bergelutan. Tidak cukup dengan itu, antara kehendak hati dan takdir Allah yang cukup baik itu juga hebat bersaing. Dan akhirnya, yang menang adalah ketetapan takdir Allah yang sudah tertulis di sana. Di Luh Mahfudz.

Apabila kehendak diri dan takdir bertembung. Lantaran menjadi konflik, sungguh ia amat sakit sekali.

Sememangnya perjalanan ini terasa sungguh sunyi. Hari-hari yang dialui terasa sepi. Mungkin permata yang dimiliki selama ini terpaksa menjauh kerana dirinya bukan milik insan. Dirinya milik Allah. Namun penitian hidup tetap dan mesti diteruskan. Walau hanya bersendirian mencari arah tujuan.

Dengan sejuta nota dan pesanan kepada diri "bertabahlah kamu!"

Sungguh.

Dengan ujian kehidupan, ramai yang tertunduk dan terkulai. Lemah tidak bermaya. Hilang motivasi kehidupan. Tidak mampu untuk berdiri. Apatah lagi berlari dengan senyuman bahagia.

Manusia tidak dapat menundukkan kehendak diri dengan akal yang waras mengenai apa yang terjadi. Iman tidak mampu menyelit untuk diberi ruang bersuara. Begitulah apa yang dialami. Tiada kata yang dapat diungkapkan, melainkan berdoa. Berdoa dan terus berdoa.

Allah...

Aku jua punya hati. Aku takut untuk gagal. Aku gusar untuk melangkah. Takut langkahku mati.
Oh! Kenapa rasa itu hadir dalam diri? Kala kau mahu menyeru pada Ilahi?

Kuatkan aku ya Rabbi. Jangan Kau biar aku kelam dalam sepi. Dengan rahmat-Mu Ilahi tautkanlah hati ini di jalan yang telah Kau tetapkan. Izinkan aku mendekati takdir dengan hati yang redha. Kerana aku tidak mahu selamanya roh ini tersesat.

Tuhan Yang Maha Mendengar. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. Tegarkan jiwa ini. Jangan biar diri ini tandus dimamah kefuturan. Menjauh dari-Mu, meminggir dari-Mu.

Kuatkan hati ini wahai Tuhan. Kerana tiada siapa tahu kehidupan hamba-Mu ini nanti akhirnya melainkan hanya Engkau.

Hanya Engkau....

READ MORE

MIMPI AKU MATI!Sebenarnya, ada benda yang nak dishare. Sempat terbangun pukul 5 pagi tadi. Malas nak bangun terus, tidur pun pukul 1 lebih. Berat mata sungguh. Aku hanya membaca doa ringkas. Rugi aku tidak ambil peluang ini nanti ada yang merajuk.

Aku tidur semula dan termimpi.

Jelas lagi mimpi tersebut. Aku sedang menaiki bas dalam perjalanan ke tempat yang jauh. Tidak pasti arah tuju. Mungkin Pahang atau Terengganu. Yang pasti cuma keadaan sekeliling yang belatarbelakangkan lereng-lereng bukit.

Lagaknya seperti menaiki bukit di Cameron Highland.

Hati aku berbisik kecil "andaikatalah bas ini tergelincir di bahu jalan....pasti jatuh dan aku akan mati!!"

Lorong-lorong yang dilalui cukup sempit dan amat tajam. Membelok simpang dengan penuh slumber, jantungku pula bagai ingin tercabut! Mungkin pemandu bas ini sudah biasa. Dengan rentak nadi berhati-hati, aku merenung keras setiap belokan bas.

Tiba-tiba dengan tidak semena-mena, bas tergelincir dari track jalannya. Dalam sekelip mata sahaja, sesaat aku bernafas terasa graviti bumi menarik-narik aku dan para penumpang untuk jatuh terhempas ke gaung yang dalam.

"Ah!!! Sudah.....!! Betul sudah apa yang aku kata!"

Dalam pada itu, sempat aku menjerit kepada orang sekelilingku yang masih lagi bisu terperanjat.

"Mengucap semua!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ingat Allah!!"

Sejurus itu. Aku mengucap kalimah syahadah di dalam Bahasa Arab dengan maknanya sekuat hati aku agar masih ada insan yang boleh berfikir waras terus mengucap sama. Agar masih ada sisa baki untuk terus aku berdakwah walau bayangan malaikat Izrael menyapa dingin. Agar diriku berpeluang mati dalam beriman. Agar masih ada peluang untuk aku tempah banglo di jannah.

Aku ingin masuk syurga bersama-sama mereka. Tidak mahu matiku mati katak. Tidak mahu matiku mati yang sia-sia. Tidak mahu matiku mati yang kesepian. Aku nak mati bersama masuk jannah pun bersama.

Entah macam mana sel-sel otak masih lagi rajin bekerja menghantar impulse dengan sebuah pertanyaan "Apa bekalan yang aku nak bawa ni???"

Spontan lidah hati aku menjawab "Facebook!"

Biarlah aku tinggalkan Facebook untuk mereka tatap dan ambil ibrah. Itulah kenangan terindah sepanjang aku bergelar manusia. Aku ini hidupnya penuh dosa dan noda. Aku menulis pun dengan tangan yang bermandikan darah dosa. Belum sempat men"cuci" sehabis mungkin. Aku hanya sempat meminimakan kekotoran. Semoga masih ada peluang untuk aku di dunia sana.

Dan betullah apa yang diperkatakan di status Facebook yang berbunyi :

"Kenapa perlu rajin tulis status yang baik di Facebook? Biar kalau mati, yang tinggal di dalam Facebook kita adalah yang baik-baik sahaja.Dan sepanjang orang membuka dan membacanya semula nanti,tetap mengalir pahalanya kepada kita di sana."

Sekali lagi. Betullah apa yang dibacakan oleh baginda :

"...Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu..." - potongan daripada khutbah terakhir Nabi Muhammad SAW.

Allah.....aku jahat. Sangat jahat. Aku mengaku Allah. Bolehkah air mata ini menjadi saksi nanti?

- Ahad, 11 Mac, 12.30 tengahari.

READ MORE

INILAH PILIHAN HATI KU


Mendengarkan ceramah "Ustaz Cinta", Ustaz Emran Ahmad dengan kata-kata :

"Kadang-kadang kerana mengelak daripada dosa kecil, kita terjebak pula dengan dosa besar. Dan kerana melakukan amalan sunat kita terlepas amalan wajib!"

Mungkin setiap orang ada pandangan dan persepsi tersendiri bila membacanya. Bagi saya, apa yang saya nampak isunya adalah kita gagal mengurus. Kita tidak petah untuk membuat pilihan dengan membezakan yang mana terpenting dan patut didahulukan dahulu.

Mencapah kepada beberapa isu kehidupan yang mana bermulanya saat bangun daripada tidur, kita mesti berpolitik. Maksudnya, kita mengurus tadbir diri dengan membuat pelbagai pilihan. Yang paling penting adalah bagaimana pilihan tersebut mampu memotivasikan diri dan hari-hari yang dilalui diberkati oleh Allah dengan meminamakan gejala membuat dosa sehabis mungkin.

Jika kita sedang fasa imtihan, persoalannya membuat persiapan belajar dan mengulangkaji sehabis mungkin.
Jika kita sedang fasa pembelajaran, persoalannya fokus, rajin dan menghadam ilmu sebaiknya.
Dan jika kita sedang fasa berbulan madu, persoalannya membahagiakan diri, si dia dan orang sekeliling.

Setiap pilihan yang kita ambil sebenarnya telah diajar cantik oleh agama islam.

Menyentuh bab istikharah dalam skop yang pelbagai, islam mentarbiyyah (mendidik) umatnya agar sentiasa berhati-hati dan faham pokok pangkal persoalan. Setelah berusaha membuat pilihan sama ada dengan berbincang, bertanya atau mengkaji terlebih dahulu, kita diajar menyerahkan sebulat-bulatnya kepada Allah, dalam erti kata lain ialah tawakkal.

Praktikal istikharah di sini lebih bermakna dengan kata-kata semangat dalam surah Ar-Ra'd ayat 11 yang mana Allah SWT takkan ubah nasib kita selagi kita tak berubah. Jelas bukan? Buat pilihan dulu, usaha bersungguh-sungguh dan tawakkal.

Pasti dalam istikharah itu ada petunjuk-Nya!

Namun, kehidupan ini tidak selalunya indah. Setiap pilihan ada risikonya! Sama ada baik atau buruk walaupun pangkal jalan kita sudah betul. Sebenarnya ramai yang tewas di sini termasuklah diri penulis sendiri.

Jawapannya adalah teruskan perjalanan. Jangan berpatah balik!

Orang mukmin itu tidak akan terjerumus dalam lubang yang sama dua kali. Proses belajar, proses mentarbiyyah diri adalah sunnatullah kehidupan. Jangan salahkan istikharah kerana itu sama dengan menyalahkan diri sendiri dan menyalahkan Allah.

Apa yang penting, tanamkan di hati, bahawa Istikharah kita telah tepat, cuma setepat manapun pilihan kita hasil petunjuk Allah, kita tetap akan diuji.

Bersabarlah dalam dakapan iman.
"...Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu..." - potongan daripada khutbah terakhir Nabi Muhammad SAW.

READ MORE

TAK PERLU SOMBONGLAH!


Rasanya agak janggal jika kita membincangkan masalah ilmu tanpa di ketengahkan apakah tugas yang perlu kita tunaikan dahulu di dalam misi menuntut ilmu, dan apakah akhlak yang perlu ada dan tanggungjawab yang perlu kita pikul terhadap ilmu yang kita pelajari.

Satu ujian bagi penuntut ilmu ialah beramal dengan ilmu yang dipelajari.

“Ilmu memanggil-manggil amal. Jika disahut ia akan datang mendekatimu. Sebaliknya jika tidak, ia akan pergi meninggalkanmu”.

Maka tidak hairanlah jika sebilangan pemilik ijazah sarjana, pHD, atau pun master level bertindak seperti tidak pernah bersekolah. Akhlak, tindakan dan tutur bicaranya tidak menggambarkan ilmu dan kelulusan yang dimiliki. Bahkan hal ini turut mengjangkiti orang-orang yang belajar agama. Pak ustaz, imam masjid, tok kadi, peguam syariah dan sewaktu dengannya.

Satu dari faktor utama yang menyebabkan hal ini berlaku ialah tiadanya adab dan akhlak ketika menuntut ilmu.

Hari ini, kita akan persoalkan tentang adab dan akhlak duduknya di baris belakang selepas akademik dan kemahiran.

Terlebih dahulu suka untuk dibuktikan dengan mengambil contoh keperibadian Imam Bukhari RA. Kita melihat bahawa Imam Bukhari mewarisi daripada Rasulullah SAW ilmunya, akhlaknya dan amalannya dan bukan mewarisi hartanya.

Beliau adalah seorang ahli ilmu Hadis yang kuat beribadat, warak, zuhud dan berakhlak mulia. Beliau tidak membuang masanya dengan sia-sia, masanya diisi dengan menulis Hadis dan mendirikan solat-solat sunat.

Dari Imam As-Subki, mencatatkan pengakuan Imam Bukhari :

"Setiap kali aku hendak menulis sebuah Hadis dan menaqalnya dalam Sahihku (Kitab Sahih Bukhari), aku akan berwuduk dan mengerjakan sembahyang".

Imam Bukhari juga memberi perhatian serius kepada kewajipan sembahyang. Beliau menghayati setiap ayat dan zikir yang dibacanya.

Pada suatu masa, ketika beliau sedang solat, beberapa ekor lebah hinggap di belakangnya dan menyengatnya tetapi sengatan lebah tersebut sedikitpun tidak mengganggu solatnya! 

Sesudah selesai solat, beliau meminta kawan-kawannya membuka bajunya dan melihat apa yang menyebabkan beliau rasa tidak selesa ketika solat tadi. Mereka lihat belakangnya telah bengkak akibat sengatan lebah, padahal beliau tidak merasa sakit ketika solat!

Apatah lagi, beliau sering membaca Quran pada waktu sahur dan menyambung bacaan pada siang hari. Dengan cara itu, beliau dapat mengkhatam sebuah Quran setiap hari.

Nah!

Jika dilihat dengan penelitian mikro cukup tinggi displin ilmu yang digariskan oleh pencinta-pencinta ilmu seperti Imam Bukhari. Bahkan kita melihat kata-kata hikmah para sarjana islam tentang adab menuntut ilmu seperti :

Imam Suffyan Sauri (w 161H) :

“Mereka tidak menyuruh / mengirim anak-anak mereka untuk menuntut ilmu, hingga mereka mempelajari adab dan beribadah selama 20 tahun”.

Imam Abdullah ibnul Mubarak (w 181H) berkata :

 “Aku mempelajari adab selama 30 tahun kemudian aku menuntut ilmu selama 20 tahun. Mereka mempelajari adab sebelum belajar ilmu”.

Beliau juga mengatakan, “Adab itu 2/3 ilmu”.

Juga, "Telah berkata kepadaku Makhlad bin al-Husain (w 191), “Kami lebih memerlukan adab daripada banyaknya hadith”.

Imam Muhammad bin Sirin (w110H) berkata :

“Mereka (salafussoleh) mempelajari petunjuk Nabi (tentang adab) sebagaimana mereka belajar ilmu”.

Sahabat, hari ini generasi kita hilang malu. Generasi kita hilang adab. Bukan sahaja adab ketika menuntut ilmu tetapi sayugia dikatakan kita hilang adab dengan cikgu, pensyarah, doktor, profesor yang bersekang mata memerah otak demi mencerdikkan kita. Daripada zero ke hero.

Inilah diri kita sahabat.

Tidak malukah kita? Para Ilmuan, mereka sedar bahawa ilmu adalah lautan yang tidak bertepi tidak akan merasa sombong dan bangga dengan apa yang ada pada mereka. Bahkan selagi bertambah ilmu di dada, semakin bertambah sifat tawadduk.

Firman Allah SWT: "Tidak diberi kepada kamu ilmu kecuali sedikit sahaja"

Ingatlah pesan Rasulullah SAW :

"BUKAN DARI UMATKU! orang yang TIDAK MEMULIAKAN orang tua dan mengasihi anak-anak muda kami dan TIDAK MEMPELAJARI daripada orang-orang alim. (Riwayat Abu Daud)

READ MORE

JANGAN PERNAH MENGALAH!!!


Kita adalah makhluk Allah yang paling indah ciptaannya dengan potensi besar. Jika kita tidak capai matlamat hidup, itu bukan salah sesiapa tetapi pilihan yang kita buat setiap saat.

Seperti dalam firman Allah SWT :

"Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehinggalah mereka sendiri bangun mengubah apa yang ada pada diri mereka" (ar-ra'd : 11)

Niat mahu berubah dengan melihat sistem kepercayaan dan tabiat kita. Selagi kita tidak berubah, hidup kita tidak akan berubah. Statik dan membosankan!

Mementik kata-kata Bob Loqman dalam bukunya yang bertajuk "Aku, Isabella dan Tok Kenali " :

“Kita yang sentiasa dalam kesibukan dengan nikmat dan candu dunia kadangkala terlupa bahawa kita setiap hari diziarahi malaikat maut. Maut yang tidak mengenal usia, bukan syarat tua atau muda." 

Rintihnya lagi :

"Masa untuk menangis sudah tiba selepas panjang masanya aku ketawa."

Ajal maut di tangan Tuhan. Untuk mendapatkan kematian yang baik (husnul khatimah) prosesnya bermula daripada sekarang.

Perubahan perlu dilakukan, atau akan terus berlaku, dan untuk menguruskannya, kita perlu membina persediaan untuk berubah, dan menjadi agen kepada perubahan tersebut.

Dalam konteks peribadi, perubahan akan berlaku dalam kehidupan kita. Mungkin kerana faktor luaran, mahupun atas pilihan kita sendiri. Yang penting, kesediaan kita untuk berubah, dan kita sendiri yang menjadi agen dan pelaksana perubahan tersebut. Ini akan mengelakkan kita sentiasa menjadi buih-buih yang hanyut dibawa arus perubahan.

Benarlah sabda Rasulullah SAW "pada akhir zaman nanti, umat Islam laksana buih-buih dibawa arus", mungkin kerana gagalnya kita mengurskan perubahan.

Semoga Allah SWT memberikan kekuatan kepada kita untuk menguruskan perubahan. Jangan cepat mengalah. Jangan pernah mengalah. Patah sayap, terbanglah jua. Jika jatuh, jangan terus rebah. Bangkit semula. Biar terhenyak menyembah bumi tetapi tetap tegak berjalan dan berlari walaupun terpaksa bertongkat.

“Tidak sekali-kali akan menimpa Kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah Pelindung kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang yang beriman bertawakal. (Surah al-Taubah 9: 51).”

READ MORE

"AWAK NAK PEGANG BOLEH?"APAKAH MAKNA CINTA?

Komentar aku apa itu cinta? Kenapa perlu bercinta? Apakah ada cinta dalam islam?

Syukur alhamdulillah jika kita menyintai seseorang itu kerana Allah. Ia adalah sebenar-benar cinta. Cinta semata-mata kerana inginkan keredhaan Allah. Cinta kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Cinta kepada dia kerana yakin dia boleh membangkitkan semangat kita untuk berjuang mendapatkan keredhaan Allah.
Cinta kepada dia kerana dia yang mendorong rasa rindu kepada Allah. 
Cinta kepada dia kerana dia yang mampu menjamin kenikmatan dan kebahagiaan dunia dan akhirat. 
Cinta kepada dia kerana dia yang sanggup bersusah payah, suka dan duka bersama menuju jalan-Nya
Cinta kepada dia kerana dialah insan yang berkemampuan untuk menyambung zuriat kita, melahirkan anak-anak yang soleh dan solehah. 
Cinta kepada dia kerana dia juga mencintai Allah melebihi cinta kepada kita!

Alhamdulillah. Jika kita dikurniakan cinta yang sebegini, maka rugilah kita jika kita menolak  Namun, sejauh mana si dia mampu menyintai kita kerana sebab-sebab itu semata?CINTA PLASTIK!

Bagaimana kalau si dia cintakan kita kerana sebab-sebab berikut?

Dia mungkin cintakan kita kerana kita ini cantik. Tubuh kita ramping yang menggiurkan atau kacak yang mempesona dan sedap memandang.
Dia mungkin cintakan kita kerana pertuturan kita yang lemah lembut, kerana suara kita yang merdu dan merangsang.
Dia mungkin mencintai kita kerana mata kita yang cantik dan jelingan mata yang menggoda. 
Dia mencintai kita mungkin kerana kepandaian kita, kerana kehebatan kita. 
Dia mungkin mencintai kita kerana populariti dan jawatan yang kita ada. 
Dia menyintai kita mungkin kerana wang dan harta kita, atau kerana karier , status dan ‘siapa’ kita yang membanggakan atau macam-macam lagi sebab.

Mungkin juga setelah nikmat sementara ini ditarik, dia pergi meninggalkan kita selama-lamanya!

Dari mata jatuh ke hati. Bahayanya mata bila memandang ke arah keburukan dan dosa sebagai nikmat dan keseronokan. Hati pula semakin lama semakin gelap. Bila hati gelap, benda salah dikatakan betul. Jiwa dan akal tidak dipandu oleh iman tetapi dikuasai sepenuhnya oleh nafsu.

Perasaan cinta yang pada awalnya bersih dan naif bertukar menjadi wajah kotor yang dipenuhi dosa dan noda. Benda haram telah menjadi halal.

Bila tersentuh sekali "Oh! Maaf ye tak sengaja". Bila banyak kali tersentuh "Eh! Lembutnya kulit awak. Awak  pakai apa ye?" Bila lama-lama "Awak, nak pegang tu boleh???"

Dalam satu ungkapan ulama :

"Betapa banyak syahwat yang dilampiaskan hanya bebarapa detik. Mewariskan kedukaan yang sangat lama. Lalu memberi kehinaan dan kepapaan.'

Cinta hanyalah pinjaman. Nikmat rasa bercinta, mencintai dan dicintai juga suatu pinjaman. Bila dikata nikmat, sudah tentu Allah boleh tarik bila-bila masa sahaja. Namun, jika Allah telah tetapkan dia milik kita. Segala-galanya akan berjalan dengan lancar dan tidak disangka-disangka. Itupun dengan cara yang halal.

Jangan hanya kerana cinta yang TIDAK PASTI BERNILAI, maruah yang PASTI BERNILAI sanggup digadaikan!

READ MORE

"NAK KAHWIN TAPI SAYA TIDAK CINTA DIA"DILEMA BERKAHWIN DENGAN TUNANG TANPA CINTA

Rasa sunyi bila tiada. Rasa pilu bila tidak berhubung. Rasa lemah bila tidak berjumpa.

Tetapi bukankah rasa sunyi bermaksud rindu? Bukankah bila wujud perasaan sayang dan rindu itu bermaksud cinta?  Bukankah rasa pilu wujud setelah dua hati telah bertaut?

Terutamanya, apakah cinta adalah syarat utama untuk berkahwin?

Jangan tinggalkan orang yang kita sayang untuk orang yang kita suka kerana orang yang kita suka akan tinggalkan kita untuk orang yang mereka sayang. Jangan cuba memaksa untuk dapatkan orang yang kita suka tetapi sayangilah dengan apa yang kita ada.

Cinta, kasih dan sayang itu adalah hak milik Allah. Dia berhak untuk titipkan perasaan cinta, kasih dan sayang itu kepada sesiapa sahaja. Sama juga. Dia berhak untuk menarik perasaan cinta, kasih dan sayang itu daripada sesiapa sahaja, bila-bila masa.

Tidak semestinya kita akan berkahwin dengan orang yang kita cinta 100% itu, ia akan kekal sehingga ke alam rumah tangga! Apatah lagi bercinta hingga ke syurga.
KAHWIN DULU, CINTA KEMUDIAN

Walaupun kita cuba pertahan keindahan cinta sebelum kahwin dengan apa jua istilah dan tips sekalipun. Walaupun kita membataskan banyak perkara agar sampai tidak wujud zina hati, tapi kita kena ingat.

Bila kita jatuh cinta dalam keadaan iman yang ampuh, kita senang terdedah pada penyakit hati dan tidak ramai antara kita yang imannya teguh.

Petikan hadis riwayat Bukhari dan Muslim :

"..Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati."

Cinta sebelum kahwin sudah terbukti banyak yang melanggar prinsip Allah SWT. Ia hanya merupakan jalan hidup yang sia-sia. Jalan hidup yang penuh dengan dosa dan noda. Yakni jalan kemaksiatan yang amat dibenci oleh Allah. 

Walaupun kita cuba mengindahkan cinta sebelum kahwin dengan janji-janji manis, hakikatnya yang terindah tetap cinta selepas kahwin.

Walaupun kita cuba membataskan banyak perkara dan pergaulan, namun akhirnya ramai yang terbabas!

Hakikatnya, fahamilah.

Cinta sebelum kahwin adalah cinta nafsu. Cinta selepas kahwin adalah cinta suci.
Cinta sebelum kahwin banyak melahirkan penzina. Cinta selepas kahwin banyak melahirkan pencinta hingga ke syurga.

Sudah banyak pengalaman orang-orang terdahulu mengajar kita betapa cinta yang berlandaskan keinginan nafsu tanpa panduan syarak gagal di pertengahan jalan. Ramai yang menjadi buta kerana cinta. Orang yang sedang bercinta selalunya tidak dapat menilai sesuatu dengan baik kerana ditutup oleh perasaan itu.

Mereka seolah-olah berada di awang-awangan. Berkhayal dengan dunia mereka sendiri tanpa ambil peduli tentang dunia.

Akhirnya setelah berkahwin, barulah mereka tersedar siapa sebenarnya pasangan yang mereka cintai selama ini. Bukanlah sebaik yang disangka. Sebab itulah kita tidak hairan satu pertiga perkahwinan di barat berakhir dengan perceraian. Begitu juga dengan dunia artis kita!

Cinta yang berpandukan kecintaan kepada Allah semat-mata akan membahagiakan hati dan menenangkan jiwa manusia. Indahnya cinta bila lafaznya adalah halal!

Mereka dapat menilai baik buruk sesuatu perkara dan sanggup mengorbankan perasaan cinta dan keinginan sendiri semata-mata kerana takut akan azab Allah. Mereka yakin sepenuh hati bahawa ikatan cinta yang diredhai itulah yang akan membawa kebahagian dan keberkatan dalam hidup mereka.

Bukanlah cinta itu yang mesti diperangi kerana ia fitrah dan pendorong utama manusia hidup di dunia ini. Tetapi, tindakan melanggar hukum syarak akibat cinta yang tidak terkawal itulah yang perlu dihindari. Mudah-mudahan Allah SWT memberi petunjuk kepada muda-mudi hari ini kepada jalan yang lurus dan diredhai-Nya.

READ MORE

"AKULAH PALING HOT!"


”Cuba kamu tengok, kawan-kawan kita ramai pakai tudung. Tapi perangainya sama je macam orang yang tak pakai tudung. Keluar dating dengan boyfriend, pegang-pegang tangan, terkinja sana sini. Anis ni, walaupun tak pakai tudung, tak pernah buat macam tu!”

"Anis rasa tidak ada masalah kalau tidak bertudung asalkan berkelakuan baik. Lagipun, banyak wanita yang pakai tudung tapi kelakuannya melebihi kami yang tak pakai. Sampaikan Anis tak pernah rasa nak pakai tudung!"

Dialog membentak sebegini semakin hari semakin membahang di corong-corong telinga para pendakwah dengan ledakan fesyen dan dunia populariti tanpa sempadan.

Tapi tahukah kita?

Apabila ditanya kepada seorang aktivis wanita Islam ala Barat : “Kenapakah anda tidak memakai tudung?” Jawapan yang diberikan adalah: “Pakaian yang dituntut dalam Islam adalah taqwa!”

Apabila ditanya kepada wanita di Belanda : "Memilih pakaian muslimah sebagai sumber kebanggaan dan kemuliaan serta faktor untuk memperkuat Islam dalam diri kami".

Ironinya, berjilbabnya kita di Malaysia adalah kerana fesyen, budaya dan warisan semata-mata tanpa pemahaman roh beragama yang sebenar.

Bagaimana mahu membuahkan rasa kehambaan bilamana wanita bertudung tetapi masih berhias-hias secara berlebih-lebihan (tabarruj)?

Bagaimana mahu menghadirkan rasa bertuhan jika "nikmat" bertudung dijadikan model si pencuci mata yang gilakan kecantikan duniawi?

Bagaimana mahu mendapat keberkatan dalam amalan walhal semakin membesarkan riak dan bangga dalam diri. Sombong makin bertambah. Jalan mendabik dada. Terasa tudung kitalah yang paling cantik, up-to-date, sofistikated, bergaya, ada kelas dan sebagainya. Bertudung, tapi masih ingin bergaya tidak tentu pasal. Melaram demi raih simpati dan populariti.

"Oh! Pujilah diriku yang paling tercantik! Paling hot!" - status Facebook

Seorang wanita muslimah yang menjaga hijab dan aurat dengan sempurna, secara tidak langsung ia berkata kepada lelaki :

"Tundukkanlah pandanganmu, aku bukan milikmu dan kamu juga bukan milikku. Aku hanya milik orang yang dihalalkan Allah bagiku. Aku orang merdeka yang tidak terikat dengan siapa pun dan aku tidak tertarik dengan siapa pun kerana aku lebih tinggi dan jauh lebih terhormat berbanding mereka.”

Berbeza pula yang suka menampakkan keindahan tubuh di hadapan umum :

“Silalah anda menikmati keindahan tubuhku dan kecantikan wajahku. Siapakah yang mahu mendekatiku? Adakah orang yang tertarik memandangku? Adakah orang yang mahu memberi jelingan mata dan senyuman kepadaku? Ataukah ada orang yang memuja muji, “Cantiknya awak! Sweetnya awak!" tidak pun kononnya secara islamik "Alhamdulillah cantiknya ciptaan Allah. Tidak jemu mata memandang”. 

Mereka berebut menikmati keindahan tubuhnya dan kecantikan wajahnya hingga mereka pun terfitnah. Wanita bertudung lain juga terfitnah. Agama islam turut terfitnah.

Salah satu fenomena tsunami dosa ini berlaku adalah di Facebook kita sendiri!

Di manakah kebebasan hakiki di antara dua wanita ini? Ingatlah peringatan Allah  SWT "Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka TIDAK DIGANGGU. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Pengasih". [Al Ahzab : 59]

Sesungguhnya, wanita yang menampakkan aurat dan keindahan tubuhnya, laksana pengemis yang merengek-rengek untuk dikasihani dan dipuja-puji. Tanpa sadar mereka rela menjadi mangsa si mata rambang mahu pun si penggila seks. Dan dia telah membuka networking yang meluas dengan menjerumuskan dirinya dalam kehancuran dan malapetaka hidup.

Biar tidak hot di dunia, asalkan tidak hot di akhirat!

READ MORE

SEBELUM MEMBUNUH DIA


Sesungguhnya kita memang manusia yang alpa. Selalu lupa untuk bersyukur. Sehingga terbabas menyalahgunakan nikmat dengan saluran hawa nafsu. Betapa banyak dan mudahnya nikmat pahala yang telah, sedang dan akan Allah SWT berikan kepada hambanya.

Entah mengapa ia menjadi begitu berat untuk dipraktikkan.

Lemahnya iman manusia. Selalu menganggap dosa yang dilakukan sebagai nikmat. Sehingga lupa kepada seksaan-Nya di akhirat kelak. Selalu malu dan takut dengan pandangan manusia sehingga lupa bahawa Allah itu sentiasa melihat perbuatan hamba-Nya.


Entah mengapa dosa semalam diulang-ulang walaupun telah berulang kali bertaubat memohon keampunan.

Buat diri yang telah meninggalkan jejak dosa di pintu laluan neraka. Buat diri yang mengalir air mata setelah kian lama terpendam. Apakah warna dosa yang telah dilakukan sejak bertahun? Apakah penderitaan yang harus ditanggung dalam lara dosa? Apakah rasa ingin kembali pada-Nya, rasa kemanisan iman dan rasa gentar melakukan dosa, sudah tidak terasa lagi?

Amat sakit untuk mendapatkan hati yang sensitif terhadap dosa yang dilakukan.

Namun kerana kesakitan itulah yang menjadi penawar bagi hati yang hitam dan keras. Tiada jalan lain. Dalam kesakitan itu ada kemanisannya.

Memanglah dugaan hidup itu sangat perit. Tapi dengannya hati dan nafsu akan menjadi lunak. Berdosa itu membuatkan hati tidak tenteram. Apa yang perlu manusia lakukan adalah dengan menghargai waktu-waktu tersebut. Kerana dengannya manusia akan tersedar. Dan didikan, bisikan dan teguran halus daripada Allah adalah pengalaman yang paling berharga. Tiada harga untuk dibandingkan.

Terkesan dengan kata-kata "Dosa yang membuatkan seorang itu menangis lebih baik dari kebaikan yang membuatkan seseorang itu takbur." 

Sebenarnya, kita hidup dengan apa yang kita terima, tetapi kita bina kehidupan dengan apa yang kita beri. Seperti ingin membina rumah, jika konkritnya rapuh tanpa memberi sentuhan yang baik kepada dinding rumah, maka rumah itu tidak akan teguh. Bila-bila masa sahaja boleh runtuh.

Manusia terlupa untuk memberi dengan kasih sayang.

Untuk itu, berdoalah selalu semoga Allah mengurniakan kita sekeping hati yang diredhai-Nya kerana hanya dengan hati yang baik dan bersih sahaja yang dapat menyingkap hijab yang membelenggu jiwa selama ini.

“Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan taubat nasuha..”
“Sungguh beruntung orang yang mensucikan jiwa itu, dan sungguh merugi orang yang mengotorinya.” (Asy-Syams: 9-10)

Maha Besar Allah yang telah menciptakan dunia begitu indah. Awan pekat berbondong-bondong digiring angin. Hujan bersih menitik dari langit. Tumbuh-tumbuhan pun menghijau, menyegarkan pandangan mata. Dan, menyejukkan hati yang gelisah.

Inilah saatnya untuk mencermin diri. Melihat seberapa banyak kotoran hati kerana terpaan debu kehidupan yang menggila. Saatnyalah, menimbang diri dengan penuh kejernihan. Sesungguhnya janji Allah adalah benar. Kasih sayang Allah adalah benar.

Antara kekal bergelumang dosa atau bangkit mencari sinar kehidupan. Mana satu pilihan kita?

READ MORE

BERBAHAGIALAH DENGAN DOSA SEMALAM


Sifat hamba itu sentiasa buat salah. Maka mohonlah ampun dan baiki kesalahan dengan tingkatkan iman. Renung kembali apa itu iman?
Apa itu islam dan apa itu ehsan?
Hayatilah dan perbuatlah di dalam kehidupan harian.

Jangan putus harap akan rahmat Allah. Sesungguhnya rahmat Allah meliputi segala sesuatu.

Setiap insan tidak dapat lari daripada melakukan dosa dalam menjalani kehidupan seharian. Amat banyak pendurhakaan kepada Allah yang telah kita lakukan sejak baligh hingga ke saat ini. Inilah kelemahan insan yang tidak dapat dinafikan.

Namun, tahukah kita?

Allah tak pernah mungkir janjinya selagi hambanya bertaubat memohon ampun Dia akan mengampuni hamba-hambanya atas dosa yang telah mereka lakukan kecuali dosa syirik dan menyekutukan Allah.

Bahkan dalam satu hadith Qudsi Allah SWT menggambarkan bahawa Dia begitu suka kepada hamba yang bertaubat lebih dari seorang musafir yang kehilangan tunggangan dan bekalan makanannya di tengah padang pasir.

Ia terus merentasi saat-saat yang begitu memeritkan hingga akhirnya ia menggali lubang dan berteduh lalu dipejamkan matanya. Apabila dibuka semula matanya ternyata tunggangan dan bekalan makanan minumannya berada di depannya hingga dia begitu gembira lalu berkata :

“Ya Allah, engkaulah hamba dan akulah tuhammu” Tersilap kerana terlalu gembira.

Wahai jiwa-jiwa yang sering menangisi kelemahan diri atau merasakan dirinya sering disakiti hati dan pedih menanggung beban derita. Ketahuilah, setiap keluhan jiwa kita, setiap luka-luka di hati kita dan setiap titisan air mata yang kita tumpahkan semuanya dalam ilmu dan perhitungan Allah.

Bahkan Allah begitu kasihkan hamba-hambaNya lebih dari apa yang kita sangkakan. Berbahagialah dengan dosa semalam jika dengan itu mendekatkan diri kepada-Nya.

READ MORE

AKU BUKAN SEPERTI MASA SILAMKU!


Dalam kehidupan ini terdapat pelbagai pilihan.

Bermula dengan celiknya mata di pagi hari, hingga terpejamnya mata di waktu malam, setiap daripada kita akan berhadapan dengan bermacam-macam pilihan. Nak bangun pukul berapa, mahu pakai baju warna apa, ingin makan apa, nak buat apa, nak pilih yang mana....Semuanya terpulang pada diri sendiri untuk memilih. Pendek kata, aktiviti membuat pilihan bukanlah suatu yang asing.

Sebab itu jalan cerita kehidupan setiap manusia berbeza. Ada zaman silamnya dipenuhi dengan noda dan dosa. Ada pula yang dilimpahi 1001 kenangan manis terindah. Dan ada yang diselingselikan dengan pelbagai ujian dan cabaran sehingga membuatkan jiwa seseorang insan itu begitu kental sekali menghadapinya.

Namun, dalam banyak-banyak aktiviti memilih jalan kehidupan, yang paling susah ialah sama ada mahu memilih islam yang jelas sebagai jalan hidup atau menelusuri jalan jahiliyyah yang penuh tipu daya.

Apakah yang dimaksudkan dengan jalan-jalan ini?

Apabila kita memilih islam sebagai jalan hidup, secara automatiknya kita sedang menjauhi jalan jahiliyyah. Dan apabila kita tidak memilih islam sebagai jalan yang patut dilalui, secara automatik jugalah kita sedang menjejak di jalan jahiliyah.

Jadi, Allah pilih kita untuk lakukan sesuatu mesti Dia tahu kita boleh lakukan. Ingatlah "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Surah Al-Baqarah ayat 286)

Kalau tak, kita tak akan dipilih oleh-Nya untuk terus hidup di muka bumi ini. Walau diri kita ini kotor, jijik dan penuh berdosa namun kita tetap masih ada peluang. Biarkan hati sembuh dari luka lama dan bangkitlah semula. Buktikan kepada Allah kita hamba yang reti bersyukur kepada-Nya. Kita tidak akan sesekali mensia-siakan peluang bertaubat yang diberi-Nya berkali-kali.

“Orang yang BERJAYA ialah orang yang MEMAKSA DIRInya BERUBAH manakala orang yang gagal berubah hanya apabila terpaksa!”

Hidup ini adalah perubahan. Kata bijak pandai, yang tidak berubah hanyalah perubahan. Manusia tidak akan mampu menahan perubahan. Ia mesti berubah, atau dipaksa berubah. Mereka yang berubah dengan rela akan berjaya. Manakala yang berubah dengan terpaksa akan gagal.

Dan kita bukan seperti masa silam. Kita adalah kita yang sekarang!

READ MORE

MOTIVASI : DILEMA AHLI JEMAAH


"Enta kenapa lambat datang meeting? Kami dah lama bersidang. Enta perlu ingat bukan enta je yang sibuk. Enta seorang pemimpin perlu bersikap amanah dan bertanggungjawab. Jangan curi masa orang lain kali!"

Berdesing telinga Hasan bila dimarah ketuanya. Bukan dia sengaja pun datang lambat ke meeting. Hujan lebat dan kredit sudah habis. Tak sempat pula nak sms awal.

"Ana minta maaf ya akhi. Ana tak sengaja. InsyaAllah lain kali ana tak buat lagi".

Meeting diteruskan. Namun masih ada mata-mata tidak puas hati merenung tajam ke mata Hasan. Bukan terpesona tetapi ada sekelumit sifat syaitan yang disuntik. Rasa dendam dan tidak puas hati. Bukan sekali dua Hasan lambat ke meeting!*************************


"Hasan...boleh ana bercakap dengan enta sekejap?" Seusai meeting Najib merapati tubuhku sambil tangannya diletakkan ke bahu kiriku dengan sentuhan lembut.

Aku senang diperlalukan begitu lalu menyambutnya dengan sekuntum senyuman.

"Kita sering memohon kepada Allah agar dipermudahkan urusan setiap hari. Tapi kita tidak sedar bahawa Allah selalu mempermudahkan urusan kita. Kita yang selalu menyusahkan segalanya."

"Bait-bait ini selalu ana ulang ingat. Kerap ana fikirkan tentang logiknya kerana ana berdoa atas sesuatu yang belum pasti, maka selayaknya ana berharap yang urusan itu dipermudahkan.

Di dalam apa jua urusan sama ada peperiksaan, perkahwinan, pembelajaran mahu pun berorganisasi kita perlu mengambil sikap berhati-hati. Memang kita tidak sedar dan kita tidak sengaja untuk menzalimi hak orang lain. Tetapi kita punya banyak pilihan. Kita boleh pilih mana sahaja pilihan yang kita suka.

Sepertinya seorang hamba yang berhajat untuk menjaga hablum minannas dan tunjangnya ingin melamar redha Yang Esa. Maka lihatlah apa yang disampaikan, jangan dilihat pada diri yang menyampaikan. Jika baik ambillah, jika salah bicaralah secara beriman.

"Asif ya akhi. Ana tahu banyak sungguh kekurangan diri ini. Ana sudah banyak berdosa dengan antum semua.  Tidak kisahlah ana lambat datang meeting sekali dua atau banyak kali, ana tetap berlaku tidak adil dengan antum. Antum sudah banyak bersabar dengan ana. Antum sudah banyak berhusnuzon dengan ana."

"Walaupun ana punya bermacam sebab musabab yang sohih lagi jitu. Ana tidak patut buat sahabat sebegini. Ana sedang mengikis kepercayaan antum, para dai'e dan masyarakat tentang imej seorang pejuang islam. Ana jahat enta! Ana jahat!"

Najib merenung dalam anak mataku mencari sebuah kekuatan untuk memotivasi diriku yang kian lemah dan leka. Aku sudah lama bersahabat dengannya. Tentu sahaja dia serasi dengan sikapku.

"Enta, bila kita tolong agama Allah, insyaAllah Allah akan tolong kita, mungkin ada yang mengata bermacam-macam tentang diri enta. Tapi yakinlah Allah telah sediakan jalan untuk kita. Kita terpilih untuk berada di jalan ini bukan untuk populariti, pangkat dan duit. Tapi kita punya satu tanggungjwb yang cukup besar.Amanah!

Dalam keterpaksaan juga melahirkan keikhlasan. Mula-mula memang rasa susah. Atau pun bila sudah selesa bermacam pula ujian yang datang. Tapi siapa kita untuk menilai? Penilaian Allah itulah yang penting. Allah sahajalah yang berhak menentukan kita layak atau tidak. Bukan diri kita. Bukan orang lain. Yakinlah pada diri  kita sendiri."


Terakhirnya ya akhi, suka untuk ana ulang sekali lagi kata-kata motivasi yang datang daripada Allah sendiri. Simple tetapi cukup menusuk. Pejamkan mata enta. Dan lahirkan sebuah rasa kehambaan yang paling mendalam. Bukan sahaja enta bersemangat semula, bangkit semula. Malah diri enta sendiri akan terdisplin dengan masa dan dakwah. InsyaAllah. Istiqamahlah enta dengan prinsip kemuliaan seorang dai'e.


“Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.” [Muhammad 47 :7]

READ MORE

"BUKAN BERSEMBUNYI DI BILIK"


Sejarah telah membuktikan bahawa Nabi Muhammad SAW telah berjaya menyatukan bangsa Arab yang berpecah belah, mencipta perubahan dalam kehidupan, mengeluarkan mereka dari ruang lingkup jahiliyyah kepada keimanan yang hakiki, membebaskan mereka dari perhambaan dan kezaliman serta membuka peradaban dan kehormatan serta kecemerlangan dalam menegakkan satu tamadun yang sampai ke hari ini masih lagi diperbicarakan tentang kehebatannya.

Semua ini adalah disebabkan kerana wujudnya satu pedoman dalam kehidupan yang telah ditetapkan oleh Allah SWT sebagai garis panduan dalam mencari dan menggapai tahap kecemerlangan dalam kehidupan.

Untuk itu, keseimbangan antara duniawi dan ukhrawi amat wajar dipelihara. Jika satu dipentingkan manakala yang satu lagi dibiarkan terabai, runtuh, kehancuran akan terjadi. Islam bukanlah terletak pada ciri-ciri Islam semata-mata. Untuk apa ciri kalau pada pelaksanaannya tidak mencerminkan keislaman?

Kita melihat betapa orang-orang Barat menganggap Nabi Muhammad SAW berjaya dalam kepemimpinannya kerana prinsip yang mencakupi keduniaan. Keseimbangan dan pengaturan yang terbaik antara material dan spritual.membuktikan Islam agama yang menjamin kesejahteraan ummah. Amnya makhluk ciptaan Allah.

Kita bandingkan pula dari sisi dunia Barat.

Dua ajaran dari Barat tidak sedemikian. Karl Marx berpegang bahawa kesejahteraan itu bergantung kepada pemenuhan keperluan perut. Sigmund Freud pula mengatakan kesejahteraan bergantung kepada kepuasan nafsu, terutamanya nafsu seks. 

Pegangan-pegangan ini berbeza dengan ajaran Islam. Dalam Islam kebahagiaan adalah hasil daripada mengikuti ajaran Allah dan Rasul. Kebahagiaan adalah spritual, dan material merupakan keperluan. Kedua-duanya mempunyai hubungan yang rapat.

Bagaimana boleh bahagia kalau keperluan tidak dipenuhi?

Dan seperti yang nyata sekarang, jika cuma keperluan material sahaja yang dipenuhi, sedangkan keperluan spiritualnya terbiar, kebahagiaan tidak diperolehi secara sempurna.

Melalui sudut kepimpinan Nabi Muhammad SAW, secara praktikalnya persoalan ini dapat dirungkai. Dengan cara menggunakan pendekatan individu dan pendekatan kelompok dalam memimpin. Baginda selalu menyamakan dirinya dengan orang lain. Jika orang lain susah, baginda juga susah seperti mereka.

Apabila bertemu dengan kelompok baginda memparmerkan kegembiraan. Setiap kelompok yang ditemui digembirakan terlebih dahulu. Kemudian barulah diikuti dengan catatan nasihat atau permintaan. Baginda mengadakan variasi bila menghadapi kelompok yang berlainan.

Orang-orang miskin, orang-orang kaya, wanita, kanak-kanak dan sebagainya. Perbicaraan dibawa ke arah mereka. Dengan demikian terasa bahawa kehadiran mereka diperlukan. Inilah antara rahsia bagaimana negarawan tarbiyyah mengecap kebahagiaan ummah sehingga manisnya disebut-sebut oleh kawan mahu pun lawan.

Kepimpinan bukan bergantung sepenuhnya kepada jawatan. Status jawatan yang disandang hanya satu daripada punca potensi kepimpinan. Kalau seorang pemimpin sentiasa “bersembunyi” dalam biliknya dan tidak mempunyai masa untuk berinteraksi dengan masyarakat sekitar, maka kepimpinannya kurang berkesan.

Orang yang memahami istilah khalifah dengan maksud kekuasaan semata-mata mungkin akan membuat kesimpulan yang salah.

Prinsip khalifah telah dijelaskan dengan kemas di dalam ayat Al Quran :

"Allah SWT menjanjikan orang yang beriman dan beramal soleh daripada kalangan kamu (wahai umat Nabi Muhammad) bahawa Ia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Ia telah menjadikan orang yang sebelum mereka khalifah-khalifah yang berkuasa……….’

READ MORE

THE MOST POPULAR POST